Skip to main content

Cyber resilience – verder dan Cybersecurity

In de wereld van digitale dreigingen en cyberaanvallen staat de term “cyber security” centraal. Maar er is een verschuiving gaande naar een concept dat nog krachtiger is: cyber resilience. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het onderscheid wordt steeds belangrijker, vooral nu digitale dreigingen blijven evolueren.

Cybersecurity versus Cyber resilience
Cybersecurity richt zich primair op het voorkomen van aanvallen en het beschermen van systemen en gegevens (prevention first). Echter, zelfs met de beste beveiligingsmaatregelen kunnen we nooit een garantie van 100 procent bescherming bieden. Dit is waar cyber resilience om de hoek komt kijken. Het doel van cyber resilience is om veerkrachtig te zijn, zelfs na een succesvolle cyberaanval. Het gaat erom dat organisaties in staat zijn om operationele continuïteit te waarborgen, dataverlies te minimaliseren en downtime te beperken, zelfs nadat er een inbreuk heeft plaatsgevonden.

De evolutie van Zero Trust
Een belangrijke evolutie in het denken over cyber resilience is de verschuiving van het “Zero Trust”-paradigma. Zero Trust, dat in wezen inhoudt dat alle activiteit continu moet worden geverifieerd (never trust, always verify), evolueert naarmate systemen complexer worden en beveiliging geïntegreerd raakt in de bedrijfsstrategie. In het verleden werd zero trust voornamelijk toegepast binnen de grenzen van het bedrijfsnetwerk. Maar tegenwoordig gaat zero trust veel verder dan dat. Het omvat nu het hele ecosysteem, van externe werknemers tot partnerorganisaties en IoT-apparaten.

Het idee van “Zero Trust” impliceert dat er geen enkele aanname kan worden gemaakt over de veiligheid van netwerkactiviteit, zelfs niet binnen een traditionele perimeter. In plaats daarvan draait het om een adaptief en holistisch model, mogelijk gemaakt door onder andere continue AI-gestuurde, real-time authenticatie en activiteitenmonitoring.

Implementatie van Cyber resilience
Maar hoe implementeren organisaties deze verschuiving naar cyber resilience?

  1. Creëren van een cultuur van bewustzijn en veerkracht
    Daarnaast moeten organisaties investeren in technologieën die hen in staat stellen om snel te reageren op cyberaanvallen en veerkracht te tonen bij een inbreuk. Dit omvat het gebruik van geavanceerde beveiligingsoplossingen zoals AI-aangedreven detectie- en responsystemen, die in staat zijn om verdachte activiteiten te identificeren en onmiddellijk te reageren om verdere schade te voorkomen.
  2. Investeren in geavanceerde technologieën
    Bovendien is het van vitaal belang om een goed gedefinieerd incidentresponsplan te hebben dat de stappen beschrijft die moeten worden genomen in het geval van een cyberaanval. Dit plan moet regelmatig worden getest en bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het effectief is in noodgevallen.
  3. Opstellen van een incidentresponsplan
    Bovendien is het van vitaal belang om een goed gedefinieerd incidentresponsplan te hebben dat de stappen beschrijft die moeten worden genomen in het geval van een cyberaanval. Dit plan moet regelmatig worden getest en bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het effectief is in noodgevallen.
  4. Samenwerken met externe partners
    Ten slotte is samenwerking met externe partners en leveranciers essentieel voor een effectieve cyber resilience-strategie. Gezien de onderlinge verbondenheid van systemen en netwerken, is het belangrijk dat organisaties samenwerken met hun partners om gemeenschappelijke dreigingen aan te pakken en elkaar te ondersteunen bij het herstel na een inbreuk.

Cyber resilience meer dan een buzzword
Al met al is cyber resilience meer dan alleen maar een buzzword. Het is een cruciaal concept dat organisaties helpt om veerkrachtig te zijn in het werkveld van steeds geavanceerdere en wijdverspreide cyberdreigingen. Door te investeren in cyber resilience kunnen organisaties hun operationele continuïteit waarborgen en zichzelf beschermen tegen de impact van cyberaanvallen, nu en in de toekomst.